Het verhaal van Eliane

img_4578

Als ik na een jaar van hulpverlening bij 18 jarige Eliane wil afsluiten, vertelt moeder Diana ons dat Eliane in verwachting is. In het jaar van hulpverlening is duidelijk geworden dat Eliane met een aantal zaken veel moeite heeft, zoals met regelzaken en sociale contacten. Eliane heeft een lichte verstandelijke beperking. Een groot deel van de zaken waar Eliane moeite mee heeft hebben we kunnen regelen en Eliane heeft veel cursussen gevolgd om sterker te worden en het contact met anderen beter onder controle te krijgen.

Met veel oefenen komt Eliane een eind, maar sommige zaken zullen van haar overgenomen moeten worden. Om een goede inschatting te kunnen maken of en waarbij Eliane extra ondersteuning nodig zal hebben bij de opvoeding van haar kindje, en om te zorgen dat ze tijdens haar zwangerschap al zoveel mogelijk vaardigheden aan kan leren door te oefenen starten we een verantwoord ouderschapstraject.

In de vier verhalen van Eliane is te lezen hoe het verantwoord ouderschapstraject bij Eliane verloopt en hoe Eliane het ervaart:

Eliane 1: “Je raadt het nooit!!”

Eliane 2: Gediskwalificeerd?

Eliane 3: De probeerbaby

Eliane 4: Oefening baart kunst

Het traject leert ons dat Eliane wat betreft verzorging voor een baby al aardig wat vaardigheden bezit en op gevoel ook al goed beschikbaar kan zijn voor een kindje. En als ze een duidelijke uitleg krijgt en waarbij het tijdens de uitleg ook wordt voorgedaan, dan is ze prima in staat om nieuwe vaardigheden snel genoeg aan te leren.

Het is voor Eliane wel heel lastig om verschillende zaken te combineren, om haar financiën goed onder controle te houden en, vanwege haar onzekerheid, hulp in te schakelen als het nodig is. Het advies is dan ook om op deze punten extra begeleiding in te zetten. En als Eliane van plan is om op zichzelf te gaan wonen om dit in een setting te doen waar voortdurend begeleiding aanwezig is.

Eliane ziet het belang in om haar financiën goed onder controle te houden. Ze heeft ervaren dat het haar niet goed lukt om zelf aan een inkomen te komen, en ze wil niet in de schulden raken. We zoeken een beschermingsbewindvoerder voor haar, die haar financiën regelt. We treffen een bewindvoerder die goed begrijpt hoe het werkt bij Eliane en ook een stapje meer doet dan eigenlijk van haar verwacht wordt. Eliane is erg blij met haar bewindvoerder.

Helaas lukt het ons niet om Eliane zo ver te krijgen dat ze meer hulp binnen laat. Het gezin heeft in het verleden veel negatieve ervaring gehad met verschillende vormen van hulpverlening. Deze ervaringen echoën nog dagelijks na in de hoofden van de vader en moeder van Eliane. Het vertrouwen dat professionele hulpverlening ook daadwerkelijk kan helpen is volledig verdwenen. De angst dat Eliane haar kindje uit huis geplaatst zal worden en ontzettend groot. Ik heb niet voldoende overredingskracht om hen op andere gedachten te brengen. Het gezin is vastbesloten om dit zelf te doen. Ik zou graag willen dat ze het anders kunnen zien, want ik denk dat de juiste hulpverlening de opvoed en opgroei situatie van dit kindje met een aantal punten kan verbeteren. Maar met deze weerstand zal dat niet lukken. Ik heb geen aanwijzingen om te denken dat het zonder hulpverlening niet goed genoeg zal zijn.

in de 38ste week van haar zwangerschap bevalt Eliane van een gezonde dochter. Het was geen gemakkelijke bevalling want Eliane is nogal klein van stuk. En gelukkig bleek haar dochter gezond, want Eliane heeft veel moeite gehad om de sigaretten te laten staan tijdens de zwangerschap. In de kraamweek kom ik op bezoek om te kijken hoe alles gaat. Vaak zie ik aan het gezicht van de kraamhulp al wat de stand van zaken is. In sommige gevallen staat de kraamhulp mij al op te wachten op de galerij van de flat. Dan weet ik dat de eerste week voor de kersverse ouders erg spannend is en er extra hulp moet komen. Als ik bij Eliane binnenstap ervaar ik een rust die bij een kraamweek hoort. Ik zie een jonge moeder zelfverzekerd met haar dochtertje rondlopen en een kraamhulp die de normale dingen aan het uitleggen is op een rustig tempo.

Ik ben gerustgesteld. Maar voorlopig zal ik Eliane blijven volgen.

 

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s