Eliane 4: Oefening baart kunst

img_4261Vervolg op: Eliane 3: De probeerbaby

Vier dagen lang zorgt Eliane voor probeerbaby Kimberley. Dag en nacht vraagt Kimberley om verzorgingsmomenten, net als een echte baby, tot wel vier keer per nacht met wat pech. Eliane is gewend om veel te slapen. De eerste nacht valt haar dan ook zwaar. Het is 05:00 uur en Kimberley begint voor de derde keer te mopperen. Eliane krijgt haar ogen bijna niet open. Ze beweegt zichzelf uit bed en gaat naar Kimberley. Eliane geeft Kimberley een flesje. Ze valt bijna weer in slaap tijdens het flesje geven. Kimberley begint te mopperen als het flesje niet dicht genoeg bij haar mond is. Eliane schrikt weer wakker. “Daar zit je dan, midden in de nacht, met een pop op schoot die je een flesje aan het geven bent” denkt Eliane. Ze vraagt zich af waar ze in hemelsnaam aan is begonnen. In de kamer naast haar slapen haar ouders. Ze weet dat haar moeder wakker is, maar ja, ze hebben afgesproken dat Eliane alles zelf doet. Eliane gaat niet naar haar moeder toe, maar wat zou ze er veel voor over hebben om Kimberley even aan moeder Diana te geven en zelf haar ogen dicht te doen.

In de kamer ernaast ligt moeder Diana te luisteren naar de geluiden uit de kamer van haar dochter. Het flesje valt en ze hoort Eliane mopperen: “rotpop, stop nou toch eens met dat gejank, je hebt toch wel genoeg gedronken!” Het liefst zou moeder Diana naar Eliane toelopen om het even van haar over te nemen. Het kriebelt, maar moeder Diana blijft liggen. “Eliane moet dit zelf oplossen, dat was de afspraak.” Moeder Diana was zelf ook 19 toen ze in verwachting was van Eliane. Ze had een relatie met de vader van Eliane, maar woonde nog bij haar eigen ouders. Het is geen makkelijke tijd geweest. Moeder Diana had zelf ook wel graag met zo’n pop willen oefenen, dan was ze toch wat beter voorbereid geweest op dit soort nachten.

Dinsdag aan het einde van de middag kom ik bij Eliane langs. Eliane is moe. Ze geeft aan dat ze best wat lastig momenten heeft gehad. Eliane vond het erg lastig om rustig te gaan douchen. Terwijl ze onder de douche stond begon Kimberley ook weer te huilen. Eliane is onder de douche vandaan gekomen en met een handdoek om en shampoo in haar haar heeft ze Kimberley een schone luier gegeven en is daarna weer gaan douchen. Via de laptop maak ik contact met Kimberley en kijk wat ze heeft geregistreerd. Daaruit blijkt dat met name ’s nachts, het nekje van Kimberley een aantal keer niet goed is ondersteund. Ik vraag Eliane hoe het ’s nachts is verlopen en dan geeft Eliane aan dat Kimberley erg veel heeft gehuild. Ik leg Eliane nog eens goed uit hoe ze moet zitten tijdens het voeden en hoe ze het nekje van Kimberley goed kan ondersteunen. Daarnaast bespreken we hoe belangrijk het is om te zorgen dat je even goed wakker bent voordat je een verzorgingsmoment gaat uitvoeren, zodat je rustig kan nadenken over wat je moet doen. Ook geeft ik haar de opdracht om naar buiten te gaan met Kimberley, zodat ze ook kan oefenen hoe het is om op stap te gaan met een baby.

Als Eliane donderdag naar me toe komt om Kimberley terug te brengen staan de tranen in haar ogen. Eliane is met de tram naar me toe gekomen. Ze vindt het lastig om met openbaar vervoer te reizen, ze had haar reis dan ook goed voorbereid. Onderweg werd ze gecontroleerd en toen bleek dat ze per ongeluk de OV-chipkaart van haar moeder mee had genomen. Ze heeft een boete gekregen. Daarnaast hebben ze gister een  telefoontje  gekregen dat de liefste tante van Eliane met ernstige hartklachten in het ziekenhuis is opgenomen. Het gaat heel slecht met haar. Eliane heeft het erg zwaar gevonden om nog voor de pop te zorgen terwijl ze eigenlijk alleen maar aan haar tante wilde denken. Als ik vraag of liever het traject had willen stoppen na het telefoontje van het ziekenhuis, zegt ze: “Echt niet, dit kan ook gebeuren als je een echte baby hebt!”

Als ik Kimberley uitlees zie ik een duidelijk verschil tussen de eerste dag en de rest van het traject. Na mijn uitleg van dinsdag heeft Eliane nauwelijks meer verzorgingsmomenten gemist. Eliane heeft inmiddels de tranen van haar gezicht geveegd en gaat toch wat rechter op zitten als ik haar de resultaten vertel. Oefening baart kunst. Een kleine trotse glimlach bespeur ik op haar gezicht. Weer een beetje bijgekomen van haar heenreis gaat Eliane zonder Kimberley weer naar huis. Een pop lichter maar een ervaring rijker.  Ze heeft nog even de tijd om alle ervaringen te laten zakken, het zal nog ongeveer 22 weken duren voordat ze zal bevallen.

Twee dagen later krijg ik bericht van moeder Diana. Tante is overleden. Eliane is direct naar het ziekenhuis gegaan nadat ze Kimberley bij ons had afgeleverd. Ze heeft nog goed afscheid kunnen nemen.

 

 

2 reacties

  1. Geweldig weer Jantine, wat een fijne afsluiting van het verhaal… Hoop dat dat het met de echte baby goed komt. x

    Met vriendelijke groet,
    Tamara de Ridder, Directiesecretaresse
    Telefoon: 06-23 82 17 77 / 088-7752000 (algemeen)

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s