Eliane 3: De probeerbaby

img_4204

Vervolg op: Eliane 2: Gediskwalificeerd?

“Hé mama, heb je de baby weer bij je?!”. Met open armen wordt Kimberley ontvangen als ik haar weer mee naar huis neem om haar voor te bereiden op haar volgende klus. Bij thuiskomst wordt Kimberley goed verzorgd door mijn oudste dochter, die haar als pleegkind heeft geadopteerd. Kimberley krijgt een flesje, een schone luier en wordt gelijk klaargemaakt voor de nacht. Één nachtje slaapt ze bij mijn dochter op de kamer, daarna moet ze aan het werk.

Zodra bekend is dat Eliane in verwachting is, wordt er door de gedragsdeskundige een diagnostisch onderzoek bij haar afgenomen. De resultaten van dit onderzoek maken duidelijk waarom Eliane moeite heeft met begrijpen wat er tegen haar gezegd wordt en wat er van haar verwacht wordt. Het verwerken van informatie in haar hoofd duurt aanzienlijk langer dan bij haar leeftijdsgenoten. En ook komt duidelijk uit het onderzoek naar voren dat ze een stuk minder zelfstandig is dan je van een 18-jarige mag verwachten. Het lukt Eliane niet goed om zelf initiatieven te nemen en de consequenties op langere termijn van haar keuzes te overzien. Om Eliane te helpen begrijpen wat het betekent om straks 24/7 verantwoordelijk te zijn voor een baby zal ze het dus nodig hebben om het te ervaren. En omdat Eliane moeite heeft met het verwerken van informatie, kunnen we de tijd dat ze zwanger is het beste zo goed mogelijk gebruiken om alvast zo realistisch mogelijk te oefenen en te kijken bij welke onderdelen Eliane extra hulp kan gebruiken. En hier kan Kimberley ons goed bij helpen.

Kimberly is een simulatiebaby, een pop die geprogrammeerd is om te reageren als een baby. De pop vraagt om verzorgingsmomenten. Als de pop gaat huilen moet je erachter zien te komen of ze een flesje wil, een schone luier, een boertje moet laten of gewoon geknuffeld wil worden. Als je het nekje van de pop niet goed ondersteunt of je gaat te ruig met de pop om zal ze heel hard gaan huilen. Als je een verzorgingsmoment mist of je behandelt haar niet goed dan wordt dat geregistreerd.

Voordat we een traject met Kimberley starten gaan we eerst samen met Eliane op een speelse manier nadenken over verschillende onderwerpen die belangrijk zijn als je een kindje krijgt.  Hoeveel geld en welke spullen heb je nodig om een kindje te verzorgen? Welke zorg heeft een baby nodig?  Hoe zorg je voor een veilig huis? Werken of naar school gaan combineren met een baby, hoe doe je dat? Waar heeft een kind allemaal recht op? Welke rol gaat de vader van het kindje spelen? Wie kan je vragen als je hulp nodig hebt?Als we over deze vragen en meer hebben nagedacht en Eliane een beeld begint te krijgen over hoe haar leven er straks uit gaat zien, maken we een plan. Eliane zal vier dagen voor Kimberley gaan zorgen. vier dagen om uit te proberen of alles ook zo gaat zoals ze bedacht heeft. We spreken af dat Eliane de zorg voor Kimberley zelf uit zal voeren en niet aan haar moeder overlaat. Alleen dan kan ze echt ervaren hoe het is om verantwoordelijk te zijn voor een baby.

Als ik op maandag Kimberley  kom brengen heeft Eliane haar slaapplekje en kleertjes al klaargelegd. We nemen het plan nog even door en kijken het introductiefilmpje. We oefenen de verschillende manieren waarop je Kimberley vast kan houden en bekijken op welke plekken Kimberley veilig verschoond kan worden. En dan horen we een bliepje uit Kimberley komen. Het startsein. Nog wat onwennig zit Eliane daar met een pop op schoot. De pop maak kleine ademhalingsgeluidjes. Maar dan begint ze wat te mopperen. Kimberley wil iets, maar wat? Eliane pakt haar op en ondersteunt haar nekje zoals ik dat heb uitgelegd. Ze haalt het herkenningsbandje langs de juiste plek en probeert haar eerst een flesje te geven. Kimberley blijft mopperen. Geen flesje dus. Eliane wiegt haar wat heen een weer, maar ook dat zorgt er niet voor dat Kimberley stopt met mopperen. Het mopperen wordt huilen. Eliane legt Kimberley op een verschoningskussen en begint haar uit te kleden. Ze geeft Kimberley een schone luier. En dan begint Kimberley tevreden te kirren. De eerste ronde is gelukt.

Vanaf hier moet Eliane het zelf oppakken. de komende vier dagen zal Kimberley op allerlei onverwachte momenten om verzorging vragen. Als alles volgens afspraak verloopt zal Eliane zelf alle verzorgingsmomenten voor Kimberley op zich nemen. Zal het moeder Diana lukken om Eliane zelf te laten oefenen? En zal het Eliane lukken om niet bij alles de hulp van haar moeder in te schakelen? Ik ben benieuwd.

 

Vervolg: Eliane 4: Oefening baart kunst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s