Een kijkje over de schutting

cropped-img_3253.jpg

In mijn werk loop ik geregeld met mensen mee die op heel veel vlakken tussen wal en schip vallen.  Met alle kennis en ervaringen die ik via opleidingen en werk heb opgedaan lukt het vaak wel om weer wat in beweging te krijgen in de situatie om te zorgen dat ze op eigen kracht of met wat hulp weer als volwaardig lid van de maatschappij mee kunnen en mogen draaien.

Bij sommigen kost het wel heel veel energie en moeite om door verschillende regelingen heen te komen, om begrip te kweken, om vol te blijven houden, om uit te blijven leggen, om voor te blijven doen, om aanvragen te doen en noem maar op. Ondanks dat ik het graag doe vind ik het ook vaak zonde dat deze energie en moeite bij één persoon, voor één gezin of bij één situatie blijft. Uiteraard kan ik er deels wel weer ervaring uit halen die ik bij een ander weer kan gebruiken, maar doorgaans is het zoveel maatwerk, dat voor iemand anders de situatie en dus de regelingen net weer anders zijn. Voor elke doelgroep is er wel een oplossing bedacht. Het behoren tot een bepaalde doelgroep zorgt ervoor dat je toegang kan krijgen tot bepaalde regeling, maar kan er ook voor zorgen dat je juist niet in aanmerking komt voor andere. Je zit in een bepaalde leeftijdscategorie, je woont in een bepaald gebied, je bent ergens geboren, je hebt een ziekte, je hebt een beperking, je hebt wel eens een strafbaar feit gepleegd, je bent ouder, je bent kind en ga zo nog maar even door. En doorgaans behoor je ook niet tot één doelgroep, maar tot meerdere. Vaak genoeg merk ik in mijn werk dat mensen op basis van bijvoorbeeld leeftijd en situatie wel in aanmerking komen voor iets, maar bijvoorbeeld vanwege hun beperking ineens weer niet. Daarnaast zijn er ook een aantal zaken die ik het liefst als maatschappelijk probleem zou willen aanpakken, maar  waar ik simpelweg de tijd niet voor heb. Ik mag blij zijn als het voor de ene persoon is opgelost en dan wordt ik alweer gebeld voor het volgende probleem.

Al een tijd ben ik op zoek naar een manier om de verhalen van de mensen die ik vanuit mijn werk tegenkom te delen, zodat de energie niet alleen bij dat ene moment blijft. Maar ook omdat ik geloof dat bepaalde maatschappelijke problemen alleen goed aan te pakken zijn als je goed begrijpt wat het met iemand doen.

Daarvoor breng ik de verhalen in beeld. Dat geeft u de gelegenheid om een kijkje te nemen over mijn schutting en daar het uwe mee te doen.

Lees nu mee met de verhalen van:

Annet, een kwetsbare volwassen vrouw op zoek naar bescherming. 

Fatima, over 18 worden, zwanger zijn en gevaar lopen. 

Tins, naar Nederland gekomen voor een beter leven

Eliane, 18 jaar, over school en toekomst

Arie, een 70 jarige man op zoek naar welverdiende rust

6 reacties

 1. Leuk! Ik gluur mee over de schutting.
  Je “uitdaging” betreffende meerdere mensen tegelijk te willen helpen, maar ook te maken te hebben met uitzonderingen, is voor mij herkenbaar.
  Ik zoek vaak de oplossing in de techniek, zou zoiets kunnen werken bij je cliënten? Een website of app met duidelijke en eenvoudig opgestelde vragen die leiden tot een antwoord of advies.

  Like

  • Lees mee en oordeel zelf. Er zijn veel apps en technieken beschikbaar. Alleen al een weg vinden in dat wat wel en niet werkt is vaak al een hele klus. Als je daarnaast nog iets wilt ontwikkelen wat een aanvulling of een verbetering is, is lastig. Vaak loont het meer om de techniek even naast je neer te leggen en met elkaar in gesprek te gaan.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s