Praten met platen

In mijn werk maak ik veel gebruik van tekenen en tekeningen. Het is een heel handig middel om ingewikkelde zaken en regels te verduidelijken. Maar het kan ook heel fijn zijn om lastige onderwerpen makkelijker bespreekbaar te maken. Het tekenen gebruik ik ook om elkaar goed te leren kennen en af te stemmen of ik goed begrijp wat iemand mij wil zeggen.

Ik heb steeds meer praatplaten die ik standaard bij me heb en ze worden ook steeds vaker door mijn collega’s gebruikt. De praatplaten waar ik goede ervaringen mee heb wil ik graag met je delen. Je kunt ze downloaden via het linkje wat erbij zit. Je kunt uit printen en gebruiken in gesprek. De bedoeling is dat de praatplaten door iedereen gebruikt kunnen worden als middel om de onderwerpen te kunnen bespreken en te verhelderen op een oordeelvrije manier.

Ik zou het leuk vinden om je ervaring te horen als je ze gebruikt heb in gesprek. Laat je het me weten?


De rechten van het kind

Ieder kind heeft recht op verzorging, bescherming en liefde. Voor sommige rechten moet de overheid zorgen, maar voor een groot deel zijn ouders verantwoordelijk. De rechten van het kind waar een ouder voor verantwoordelijk is heb ik uitgetekend.

Zelf gebruik ik ze om met de zwangere meiden en stellen te kijken waar ze allemaal voor moeten zorgen in de rol als ouder. Maar ze zijn in veel situaties te gebruiken. Zo kan je ze ook gebruiken om met kinderen in gesprek te gaan en zo door te nemen waar ze recht op hebben, zeker als ze niet alles verloopt zoals zou moeten. En zo zijn er meer situaties te bedenken.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Printversie: De rechten van het kind

Geweld – Huisverbod

In situaties waar geweld in huiselijke kringen heeft plaatsgevonden speelt stress een grote rol. Stress zorgt ervoor dat informatie veel minder goed wordt opgeslagen. Om als hulpverlener in deze situaties toch tot een goed gesprek te kunnen komen en/of goed duidelijk te kunnen maken wat er van iemand wordt verwacht als hij of zij een huisverbod heeft gekregen is het gebruik maken van praatkaarten en praatkaarten een handig middel. Door de beelden en de woorden voor zich te zien, is iemand veel beter in staan om alle informatie op te slaan en zal diegene weel beter weten wat er te wachten staat.

Deze slideshow vereist JavaScript.

printversie Wat is geweld en Huisverbod:

praatplaten geweld – huisverbod

praatkaarten geweld – huisverbod

Fit en gezond

Om je fit en gezond te voelen is het belangrijk om met regelmaat gezonde dingen te eten en niet te veel wisselingen in je suikerspiegel te hebben.

Deze praatplaat kan je gebruiken om uit te leggen wat gezonde en ongezonde voeding met je energielevel doet.

xtr-pr10118112009340_0007 (00

Printversie: Fit en gezond