Het verhaal van Fatima

img_4576

Fatima is 17,5 jaar als ze erachter komt dat ze in verwachting is. Als minder jarige vreemdeling, gevlucht uit Somalië, verblijft ze nog onder een pleegzorg-constructie bij een meerderjarige vriendin. Fatima heeft nog wel familie in Nederland, maar die familie houdt zich erg vast aan de orthodoxe Somalische cultuur, waar het een grote schande is om in verwachting te zijn als je niet bent getrouwd. En de vader van het kindje is ook nog eens niet Somalisch of islamitisch. We kunnen niet goed inschatten welke consequenties het heeft als Fatima haar familie erachter komt dat ze in verwachting is. Voorzichtigheid is dus geboden. Na onderzoek wordt ook bevestigd dat Fatima haar IQ tussen de 50 en de 70 ligt. Ze functioneert dus op licht verstandelijk beperkt niveau.

In deze vijf verhalen kunt u lezen wat dit allemaal betekend voor Fatima en hoe zij, met deze extra uitdagingen, haar zwangerschap doorloopt.

Fatima 1: 17 en zwanger

Fatima 2: Bewijs van (on)kunde?

Fatima 3: Sweet 18!

Fatima 4: Kopzorgen

Fatima 5: Een veilig thuis?

Gelukkig heeft Fatima net op tijd een warme plek waar ze samen met haar kindje naar toe kan. Als we dit niet voor haar hadden kunnen regelen was er ook altijd nog een kans geweest dat ze het ziekenhuis had moeten verlaten zonder haar baby, omdat ze dan niet in staat zou zijn geweest een veilig thuis aan haar kindje te kunnen bieden. De enorme frustrerende gedachte dat het mogelijk zou kunnen zijn om een moeder en een baby uit elkaar te halen, zonder dat moeder de gelegenheid heeft gehad om te laten zien of ze in staat is zelf haar kindje te geven wat hij nodig heeft, omdat ze nergens terecht kan heeft ervoor gezorgd dat ik het onderste uit de kan heb gehaald om mogelijkheden te vinden.

Dat het uiteindelijk goed is gekomen was naar mijn idee teveel afhankelijk was van mijn individuele inzet, van uitzonderingen en van het ruim invullen van regels. Fatima heeft een unieke persoonlijkheid en bezit een aantal vaardigheden die ze onvoldoende heeft in kunnen zetten om in haar kracht te staan. Voor mijn gevoel is ze vooral afgerekend op haar zwakke kanten en haar onmogelijkheden. Daar waar ze meer ruimte en meer  begrip nodig had en heeft dan een ander, heeft ze juist minder gekregen.

Inmiddels is haar zoontje bijna twee. Ook heeft ze nog een relatie met de vader van het kindje. Het gezin worstelt nog wel dagelijks met de naweeën van de periode die ik heb beschreven. Fatima is nog niet in staat geweest om de schulden die ze heeft opgebouwd tijdens de zwangerschap af te betalen. Ze wilde graag verder leren en is ook weer een met een opleiding begonnen. Maar door de instabiele basis en de nog complexere financiële zaken die geregeld moesten worden rondom kinderopvang, studiefinanciering en dergelijken heeft ze ook deze poging weer moeten staken. Met als gevolg dat ze nu ook bij de DUO rekeningen heeft die ze terug moet betalen.

Mogelijk wordt dit alles in de toekomst nog stof tot een tweede reeks verhalen van Fatima.

 

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s