Tins 3: In zeven sloten tegelijk

img_3928

Een vervolg op: Tins 2: Het beloofde land

In onze zoektocht om er achter te komen wat er mis is met Tins zijn hoofd heeft hij eerder ook vertelt dat hij in het afgelopen half jaar drie keer een ongeluk heeft gehad met zijn scooter. Ik vraag Tins wat er precies is gebeurd. Hij geeft aan dat hij twee keer is aangereden en één keer zo hard heeft geremd omdat hij twijfelde of hij voorrang had waardoor hij over het stuur is gevlogen en op de weg is beland. Tins vertelt dat hij op Curaçao nooit ongelukken heeft gehad, maar daar was het verkeer dan ook veel makkelijker. “In Nederland komt ze overal vandaan!!” zegt Tins.

Door de ongelukken heeft Tins nog veel lichamelijk problemen. Dit helpt hem niet met het vinden van werk. Een advocaat, gespecialiseerd in letselschade helpt hem om te zorgen dat hij de schade die aan anderen te wijten is vergoed krijgt. Dit is een lastige klus omdat de ongelukken zo dicht op elkaar zijn voorgevallen. Tins krijgt allerlei mails van zijn advocaat met de vraag om formulieren in te vullen en overzichten te maken over kosten die hij heeft en uitgaven die hij misloopt. Tins snapt er niets van. Naast alle lichamelijke klachten krijgt hij ook steeds meer stressklachten. Hij maakt geregeld afspraken bij de huisarts. Maar omdat hij steeds meer moeite heeft met lopen komt hij vaak te laat op zijn afspraak. Ook vergeet hij geregeld een afspraak. De Huisarts stelt dit niet op prijs en wordt steeds minder enthousiast om Tins te ontvangen. Het lukt Tins ook vrijwel nooit om zijn verhaal in 10 minuten te kunnen samenvatten. Het lukt hem dan ook niet om goed aan de huisarts te vertellen wat er aan de hand is. Tot frustratie van zowel Tins als de huisarts.

De stressklachten hebben ook zijn uitwerken op de relatie met zijn vrouw. Tins en zijn vrouw kunnen geen gesprek meer voeren zonder ruzie te maken. Zijn vrouw slaapt nog iedere nacht in de nachtopvang. Dagelijks reageren ze op woningen. Maar dan lijken ze geluk te hebben. Via een loting zijn ze uitgenodigd om een woning te bezichtigen. Ze staan als eerste kans hebbende. Als ze een paar dagen later gaan bezichtigen missen ze nog één document van Tins zijn vrouw. Deze is opgestuurd naar het briefadres van de daklozenopvang. Het document zal dezelfde dag binnen komen. Omdat de bezichtiging om 8:30 uur is, en de post pas vanaf 9:00 uur opgehaald kan worden gaan ze naar de bezichtiging zonder het document.

Het leek al te goed om waar te zijn. Helaas. Ze komen alleen in aanmerking voor de woning als alle benodigde documenten compleet zijn. Ze krijgen ook niet de kans om alsnog de post op te halen. De woning gaan naar de tweede op de lijst. Boos en gefrustreerd gaan Tins en z’n vrouw uit elkaar. Tins doet iets, wat hij normaal nooit doet. Hij drinkt twee biertjes, in hoop dat hij zijn teleurstelling wat kan vergeten. Na die twee biertjes stapt hij op de brommer en gaat richting huis. Onderweg wordt hij aangehouden en moet blazen. Hij blijkt een promilage te hebben wat overeenkomt met de twee biertjes die hij heeft gedronken. Maar omdat hij zijn Nederlandse rijbewijs minder dan een jaar heeft gelden voor hem de beginnersregels. En dus mag hij helemaal geen alcohol op hebben. Er wordt proces verbaal opgemaakt.

Twee weken na dit incident komt Tins helemaal overstuur, samen met zijn 14 jarige dochter, bij het wijkcentrum binnen. Drie brieven heeft hij in zijn hand. De eerste brief is de boete die hij heeft voor het rijden met alcohol, €400,-. En ook moet hij de cursus van het CBR volgen en betalen: €500,-. In de tweede brief zit nog een boete. Tins vertelt dat hij met zijn vrouw achterop de brommer, per ongeluk op de snelweg terecht was gekomen. In paniek heeft hij de politie gebeld. Deze heeft hem van de snelweg af geëscorteerd, en stuurt hem nu een boete van €250,- na. In de derde brief staat geschreven dat Tins, met terugwerking van een maand uitgeschreven zal worden op het adres waar hij woont omdat hij niet heeft gereageerd op eerdere brieven waar hij op moest reageren. Ook zal zijn uitkering met terugwerking van die datum worden terug gevorderd.

En daar staat Tins, in zeven sloten tegelijk. Door een reeks van onhandige beslissingen, pech en het hoog moeten houden van meer ballen dan hij eigenlijk aankan. Tins ziet nog maar één uitweg. Om zijn gezin met niet nog meer rotzooi achter te laten, wil hij een eind aan zijn leven maken. Uiteraard kunnen wij dat niet laten gebeuren. We leveren Tins af bij de huisarts die de crisisdienst van de GGZ inschakelt en zorgen ervoor dat zijn dochter bij haar moeder terecht komt.

Hopelijk verzuipt hij niet en kunnen we hem helpen alles weer op de rails te krijgen.

 

Vervolg: Tins 4: Alle ballen weer in de lucht

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s