Fatima 3: Sweet 18!

img_3448

Een vervolg op: Fatima 2: Bewijs van (on)kunde?

De dag dat je 18 wordt is de dag dat je echt geen kind meer bent. Je bent volwaardig lid van de maatschappij. Je mag kiezen wie jou belangen behartigd in de plaatselijke, regionale en landelijke overheid. Er is niemand meer die gezag over jou heeft, of je ouders dit nou waren of een instantie de voogdij heeft uitgevoerd. Niemand meer die over je schouders mee hoeft te kijken en zich met je mag bemoeien. Je mag alles zelf bepalen.

Een volwaardig lid van de maatschappij heeft ook plichten en verantwoordelijkheden. Je moet een zorgverzekering hebben en die moet je ook nog betalen. Je moet zelf voor je inkomen zorgen. Je hebt een adres nodig waar je ingeschreven staat. Je bent verplicht om allerlei veranderingen in je situatie door te geven aan de overheid. Je moet belastingen betalen. Je hebt een Digidcode nodig (en die moet je ook nog onthouden) om te kunnen bijhouden wat de overheid allemaal van je verwacht.

Als je geluk hebt ben je goed voorbereid door je ouders en/of je omgeving op deze verantwoordelijkheden. Als je een rustig leventje hebt gehad en je hoofd functioneert gemiddeld of zelfs beter, dan heb je goed om je heen kunnen kijken hoe de dingen werken. Je hebt kunnen oefenen, als je viel had je een zachte landing en kon je weer een manier vinden om weer op te krabbelen. En van dat opkrabbelen heb je dan, met een beetje geluk, ook nog wat geleerd. Je bent er klaar voor om alles zelf te doen. En waarschijnlijk kun je ook nog wel op iemand terugvallen als je het nog niet helemaal snapt of onverhoopt toch nog een keertje valt.

Als je van jongs af aan al allerlei uitdagingen op je pad krijgt waardoor je harder moet knokken voor je bestaan, dan heb je aanzienlijk minder tijd om je voor te bereiden op de verantwoordelijkheden die op je afkomen als je 18 wordt. Het is dan niet gelijk gezegd dat het je niet zal lukken om te voldoen aan alle verplichten die bij volwassenheid horen. Veel uitdagingen op je pad kunnen je sterker maken. Maar er is ook een grote kans dat je palet aan oplossingen een stuk kleiner is en dat je aanzienlijk minder mensen om je heen hebt waar je op terug kunt vallen als je nog een keertje valt. Het risico dat je niet aan alle verplichtingen kan voldoen is dan groter, de mogelijkheden om hier een goede oplossingen voor te vinden is dan kleiner en de consequentie is dan al gauw enorm.

Ook Fatima heeft inmiddels de volwassenheid bereikt. Ze is 18 geworden. Naast het feit dat ze al een heleboel uitdagingen heeft gehad, ligt er ook nog een hele grote uitdaging voor haar. Nu wordt ze geacht voor zichzelf te kunnen zorgen en over een paar maanden heeft ze ook nog de verantwoording over een klein mensje, die volledig afhankelijk is van haar. Ik bel haar op om haar te feliciteren, maar dat was duidelijk niet op z’n plaats. Fatima moet weg uit het huis waar ze zit. Haar pleegmoeder krijgt een bijstandsuitkering en zal gekort worden omdat Fatima nu 18 is en mee wordt gerekend als inkomensgerechtigd. Er is dan niet meer voldoende inkomen om de huur te betalen. Daarnaast heeft haar familie voor de deur gestaan omdat ze zich afvragen waar Fatima is. Ze is naar een vriendin toegegaan die in een andere stad woont, maar daar kan ze ook niet blijven.

Vanwege de ernst van de situatie kan er snel een plek beschikbaar worden gesteld bij de vrouwenopvang in een andere stad. Een week nadat ze 18 is geworden en 4 maanden voordat ze haar eerste kindje krijgt vertrekt Fatima met één plastic tas met kleren naar een vrouwenopvang in een andere stad, waar ze niets en niemand kent.  En als ik vraag hoe ze zich voelt, antwoord ze naar aanleiding van de 20 weken echo die ze net heeft gehad: “ik ben blij dat ik een jongetje krijgt, dan hoef ik me in ieder geval geen zorgen te maken over mijn familie die wil dat meisjes besneden zijn.”

Het is een schril contrast met de ideeën die ik heb over een sweet 18 party.

 

vervolg: Fatima 4: Kopzorgen

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s